F-35 Lighting II

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Lockheead Martin F-35 Lightning II është një avion luftarak “multirole” i përshtatur për detyra të ndryshme si dominimi i luftës në ajër dhe goditjaLockheed Martin F-35 Lightning Vendi i Origjinës : Shtetet e Bashkuara të Amerikës Prodhuesi: Lockheed Marti Fluturimi i parë : 15 dhjetor 2006 Përdoruesit primarë: Forcat Ajrore të SHBA,’Marina e SHBA,’ Forca Detare të SHBA

e objektivave tokësore. I zhvilluar për të qenë i vështirë për tu detektuar nga radarët armiq F-35 paraqet kulmin e teknologjisë moderne të aviacionit luftarak.

F-35 vie në disa variant për tu përshtatur kërkesave të përdoruesve specifik si Forcat Ajrore , Detare apo Tokësore[2]:

 • F-35A Ngritje dhe Ulje Konvencionale
 • F-35B Ngritje dhe Ulje e shkurtër dhe Vertikale
 • F-35C Bazë Aeroplanmbajtësen

Përmbajtja

ZHVILLIMI I HERSHËM

F-35 e ka origjinën nga programi testues X-35[3] , ai u zhvillua si një program me një numër të madh konraktorësh të shpërndarë në shumë shtete , po kontraktor primar ishte Lockheed Martin [4]. F-35 realizoi fluturimin e parë me 15 dhjetor 2006 . Që në fillimet e tij programi u nis për të qen komplementar me F/A-22 Raptor dhe për të zëvendësuar avionët më të vjetër që kryenin detyrën e njejtë. F-35 u zhvillua dhe planifikua për përdorimin e teknologjive të avancuara .

PËRDORUESIT[

F-35 planifikohet të jetë në dispozicion të aleatëve të NATO-s dhe të përbëj bërthamën e forcave ajrore të shteteve të NATO’s dhe aleatëve të tjerë të SHBA . Vendet pjesmarrëse deri më tani në këtë program janë:

 • Australia
 • Kanadaja
 • Danimarka
 • Izraeli
 • Italia
 • Japonia
 • Holanda
 • Norvegjia
 • Turqia
 • Mbretëria e Bashkuar
 • Shtetet e Bashkuara të Amerikës
 • Republika e Koresë(Koreja Jugore)

KOSTO E PROGRAMIT

F-35 u ndërtua që të jetë një sistem i përballueshëm , që nga ndërtimi i avionit të parë të kërij modeli kostoja është zvogëluar me rreth 55%.

Kostoja e një avioni F-35 varion nga modeli :

 • F-35A: $98 million
 • F-35B: $104 million
 • F-35C: $116 million 

Referimet

https://www.f35.com
 1. ^ http://www.lockheedmartin.com/us/products/f35.html
 2. ^ https://www.f35.com/
 3. ^ “Kopje e arkivuar”.
 4. ^ http://www.lockheedmartin.com/
 5. ^ F-35 Global 
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »