Dua të bëhem pilot me paragllajd.   Ku të fillojë?

0 0
Read Time:8 Minute, 49 Second

Nëse ju pëlqen ideja dhe dëshironi të fluturoni vetë me një paragllajd, është e nevojshme të filloni një shkollë paragliding.

Hapi juaj i parë drejt këtij qëllimi është të aplikoni në shkollë.Ju mund të kontaktoni në veb faqet zyrtare të Federatës,por dhe të klubit.

www.aeronautika.org

www.flydardania.com

Ju do të plotësoni një formular të shkurtër në të cilin do të tregoni të dhënat tuaja bazë (emri, mbiemri, kontakti…).

 Pas kësaj ne do t’ju kontaktojmë dhe do t’ju ftojmë në një takim demonstrues në natyrë (në terrenin e shkollës jo shumë larg prishtinës). Do të shoqëroheni me instruktorët tanë të cilët do t’ju njohin me këtë sport emocionues.

Sigurisht, për t’iu përgjigjur pyetjeve tuaja dhe për të hequr çdo paqartësi të mundshme. Do të keni mundësinë të shihni një fluturim  tonë,pse jo dhe ta provoni me instruktorët tanë, të mësoni për mënyrën e ngritjes, procesin e fluturimit dhe uljen. Ju do të mund të provoni pajisjet, të përjetoni ndarjen emocionuese të disa centimetrave nga toka dhe kështu të “ndjeni erën” e paraglidingut.

Nëse vendosni t’i nënshtroheni stërvitjes tashmë gjatë takimit tuaj të parë me këtë sport interesant, do të jeni në gjendje, nëse dëshironi, të plotësoni menjëherë formularin e aplikimit dhe të nënshkruani kontratën.

Kështu do të bëheni nxënësit tanë të shkollës “AKADEMISë Të AVIACIONIT”.

Në rast se pas demonstrimit dhe shoqërimit, nuk jeni ende të sigurt për atë vendim, nuk ka problem! Do të mund ta bëni më vonë. Mbani në mend se takimi i parë me instruktorët është fakultativ, dhe dita e demonstrimit është, natyrisht, falas!

A ka një kufi moshe për paragliding?

Jo nuk ka!!!

 Asnjëherë nuk është vonë për të filluar paragliding. Paragliding është një sport për të gjitha moshat dhe për të gjitha gjiniitë. Kushti i vetëm është që të keni aftësi mesatare dhe të mos vuani nga ndonjë sëmundje kronike që mund të jetë pengesë për pjesëmarrjen tuaj në këtë sport. Në botë, përfshirë këtu edhe Kosovën, ka një numër të konsiderueshëm pilotësh që janë relativisht të moshuar dhe që merren aktivisht me paragliding. Në fakt, disa prej tyre janë shumë aktivë dhe nuk janë shumë prapa pilotëve shumë më të rinj. Nuk është sekret që autori i këtyre rreshtave ka nisur vetë të lëvizë me paraglide kur mbushi 51 vjeç dhe ndërkohë u bë instruktor paragliding dhe pilot tandem. Këtë e mbështet edhe fakti se në mesin e pjesëmarrësve të trajnimit ka edhe të moshuar se ai.  Pra, nuk është kurrë vonë për të filluar këtë sport të mrekullueshëm dhe vërtet të veçantë.

A ka një kufi nëse keni  peshë?

Jo, nuk ka kufi!

 As për pasagjerët tandem, as për pilotët e ardhshëm të paraglidëve. Sigurisht, nëse nuk është një devijim ekstrem nga ndonjë peshë ideale. Pra, nëse jeni jashtëzakonisht i dobët ose peshoni dukshëm më shumë , mos u shqetësoni – paragliding është për ju! Dhe duke qenë se është një sport që përfshin një aktivitet fizik të konsiderueshëm, veçanërisht në fillim të stërvitjes së pilotëve të ardhshëm, praktikimi i tij do t’ju ndihmojë patjetër të ruani gjendjen tuaj fizike.

Sa zgjat trajnimi?

Trajnimi zgjat nga 40 deri në 50 ditë efektive. Duke qenë se aktivitetet praktike zhvillohen në terren, është gjithashtu e qartë se trajnimi varet nga kushtet e motit. Përvoja e kaluar ka treguar se shkollimi zgjat nga 10 muaj deri në maksimum një vit.

Në cilat ditë të javës zhvillohet trajnimi?

Instruktorët tanë janë në dispozicionin tuaj dhe janë gati për stërvitje pothuajse çdo ditë të javës. Duke pasur parasysh se shumica dërrmuese e pjesëmarrësve nuk janë në gjendje të stërviten gjatë javës për shkak të angazhimeve personale dhe të biznesit, një pjesë e konsiderueshme e trajnimit zhvillohet në fundjavë.

Si duket kursi i trajnimit?

Pasi të keni vendosur për trajnimin, do të duhet të nënshkruani dokumentacionin. Më pas fillon trajnimi i cili përbëhet nga një pjesë teorike dhe praktike.

Pjesa teorike e trajnimit përbëhet nga disa fusha të veçanta (lëndë), të cilat pjesërisht do t’i bëjmë në terren si pjesë e orëve praktike, dhe pjesërisht në ligjërata. Aktualisht, për shkak të situatës epidemiologjike, të gjitha ligjëratat mbahen online.

Pjesa praktike e trajnimit përbëhet nga tre pjesë:

ushtrime në tokë dhe ndarje nga toka

fluturime në lartësi të ulëta dhe mesatare

fluturimet në lartësi të mëdha.

Pjesa e parë dhe e dytë e trajnimit zhvillohet në kodrat e Goleshit afër Prishtinës.

A është paragliding një sport i rrezikshëm?

Ashtu si në të gjitha sportet e tjera, ka rreziqe të lëndimit në paragliding. Gjatë trajnimit ju jeni nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të instruktorëve të cilët kujdesen për sigurinë tuaj. Nëse ndiqni udhëzimet e tyre dhe u përmbaheni të gjitha rregullave të dakorduara, rreziqet e lëndimit janë minimale. Nëse ndodhin disa lëndime, ato janë kryesisht lëndime të lehta – një ndrydhje e kyçit për shkak të vrapimit në tokë jo të rrafshët, disa mavijosje, gërvishtje, etj.

Si qendër stërvitore, mund të mburremi se nuk kemi pasur asnjë lëndim të rëndë deri më tani.

Pas përfundimit të trajnimit, e gjithë përgjegjësia i kalon vetë pilotit. Nëse një pilot fluturon në kushte të përshtatshme moti dhe në një mënyrë në përputhje me njohuritë dhe aftësitë e tij, nëse ai ndjek rregullat dhe rregulloret e mësuara gjatë stërvitjes, rreziku i lëndimit është jashtëzakonisht i ulët.

Shumica dërrmuese e pilotëve me përvojë që kanë fluturuar për 10-15 vjet nuk kanë pasur kurrë një lëndim serioz.

Fluturimet në lartësi të mëdha fillojnë në fillim të pranverës. Ato zhvillohen në terrene që janë midis 50 dhe 150 kilometra larg Prishtinës.

Ju duhet të vini në terren me transportin tonë, por në praktikë kjo do të thotë që ne biem dakord reciprokisht për transportin pë. Më shpesh, marrim një furgon me qira, sepse ky lloj transporti është më fitimprurës për të gjithë. Çmimi i trajnimit gjindet te http://www.aeronautika.org/?id=50,0,0,340,a

Pas përfundimit të trajnimit bëhet një test teorik dhe më pas kryhet një fluturim testues.

Pas përfundimit me sukses të trajnimit, ju merrni patentën e pilotit nga Akademia e Aviacionit  dhe bëheni pilot me paragllajd.

Po sikur të kem frikë nga lartësitë?

Kur i përmendni dikujt fluturimin dhe paragllajd, shumica e njerëzve reagojnë kështu: “Uh, unë kam frikë nga lartësia,  çfarë do të bëj?” ose “Aah, jo! Nuk është sport për mua!” Më pas, zakonisht u bëj atyre pyetjen: “A keni frikë të fluturoni?” Përgjigja më e zakonshme është – jo!

 Cila është pika këtu?

Njerëzit ngatërrojnë dy frikëra të ndryshme

 – frikën nga fluturimi dhe frikën nga rrëzimi!

Frika e rënies është një frikë e lindur që ne të gjithë e kemi në një masë më të madhe ose më të vogël. Dhe autori i këtyre rreshtave ka një frikë shumë të theksuar nga rrëzimi me motor në tokë. Qëndrimi në një tarracë të lartë të pa rrethuar ose në një shkallë të lartë, qëndrimi në një shkëmb etj., më shkakton shqetësim të madh dhe ndonjëherë atë ndjenjën e njohur të “këmbëve të prera”. Ndryshe nga ajo frikë, frika nga fluturimi është në të vërtetë shumë e rrallë dhe ndoshta as nuk e keni. Por përvoja e fluturimit të lirë është unike dhe e pakrahasueshme me asgjë tjetër. Pra – provojeni! Në fund të fundit, nëse nuk provoni diçka, as nuk do ta dini se si do të funksiononte për ju.

Unë besoj se paragliding është një sport i mrekullueshëm, por sigurisht shumë i shtrenjtë!

Në fakt jo!

Paragliding është deri tani sporti ajror më i lirë dhe si i tillë është financiarisht i aksesueshëm edhe për njerëzit me të ardhura dhe pasuri shumë modeste. Sigurisht, që në fillim të paragliding, d.m.th. gjatë stërvitjes, keni nevojë për fonde të caktuara. Megjithatë, pasi të diplomoheni dhe të bëheni pilot, shpenzimet tuaja do të jenë të papërfillshme. Ju nuk do të shpenzoni më shumë në një fluturim të vetëm sesa në një shëtitje ditore, një film kinemaje apo darkë në një restorant.

Në fillim, as nuk do t’ju duhet të shpenzoni para për pajisje. Gjatë trajnimit tuaj në qendrën tonë të trajnimit, ju pajiseni me pajisje të plota bazë të fluturimit: krahë, sedilje dhe parashutë reserve,helmetë.

Pasi të vendosni të blini pajisjen tuaj, ato pothuajse si rregull ne ju udhëzojmë të blihen të reja.

Çmimi i pajisjeve të reja komplet ndryshon shumë dhe, si në industrinë e automobilave, varet nga prodhuesi, kategoria dhe cilësia. Prandaj, çmimi i pajisjeve komplet të reja varion nga 2,500 € deri në mbi 7,000 €.

Sa kushton trajnimi dhe cilat janë kostot shtesë?

Për të vijuar trajnimin është e nevojshme të pajiset me certifikatë për përshtatshmërinë mjekësore nga institucioni i autorizuar shëndetësor, çmimi i së cilës është 20€.

Çmimi total i trajnimit, nëse paguani një herë në fillim, është 950 €.Para të cilat paguhen në llogarinë e Federatës.

Ju mund të gjeni informacion për çmimin dhe mënyrat e pagesës këtu.

http://www.aeronautika.org/?id=50,0,0,340,a

Në fund të trajnimit, secili prej studentëve i nënshtrohet një testi praktik (provim fluturimi) i kryer nga ekzaminerët e autorizuar nga Akademia e Aviacionit.

Çmimi i kryerjes së kontrollit praktik të kualifikimit është 30€

Më pas vjen marrja e patentës së pilotit nga Federata Aeronautike e Kosovës.

Kostoja e marrjes së patentës së pilotit është 35 €.

Cilat janë parakushtet shëndetësore dhe fizike për të ushtruar paragliding?

Nëse jeni me shëndet mesatar dhe nuk keni ndonjë sëmundje të rëndë kronike, paragliding është sporti për ju! Ju konfirmoni gatishmërinë tuaj shëndetësore duke kaluar një ekzaminim mjekësor (i ngjashëm me provimin e drejtimit të automjetit) dhe duke marrë një certifikatë të gjendjes shëndetësore.

Fitnesi fizik është i mirëpritur, por jo thelbësor. Nuk do të jetë problem edhe nëse keni disa kilogramë shtesë . Është e rëndësishme që ju të mund të vraponi 15-20 metra dhe të keni mjaft “ajër” pas një përpjekjeje të tillë për të qëndruar të vetëdijshëm në mënyrë që të mund të kontrolloni zanatin tuaj në ajër.

Kush merret me paragliding?

Paragliding është një sport për të gjithë!

Pilotët e paragliderit janë njerëz që takoni në rrugë çdo ditë. Kështu, në një aeroport, do të shihni një pastrues apo punëtor në moshë të mesme, një shofer kamioni rreth të pesëdhjetave, një student mjekësie, një profesor universiteti, një djalë me mjekër ose një shkencëtar kompjuterik  duke folur me gëzim për paragliding, duke studiuar retë ose duke bërë shaka me njëri-tjetrin…

Mos u shqetësoni, patjetër që do të përshtateni, sido që të jeni! . Dhe sigurisht, do të takoni njerëz me të cilët do të mund të ndani dashurinë tuaj për fluturimin, dhe me shumë prej tyre do të bëheni miq.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »